Hasonlóan az előző évhez, ismét elfogadta meghívásunkat Karl Thier osztrák bonsai mester.  A kiállítása hozott fái mellett egy alakítási demót tartott szombaton az állatkerti bonsai kiállítás közben a japán kert előtt felállított pavilonban, illetve a New Talent verseny zsüriében vállalt szerepet.

A demón két fa került párhuzamosan alakításra, egy tiszafa(Karl Thier) és egy törpe fenyő(Papp Sándor), amelyből a mostani cikk a tiszafával foglalkozik.

Visszatérve az alakításra, ezúttal egy tiszafát hozott magával, amelyet 3 éve gyűjtött be, és a begyűjtés óta folyamatosan megmetszve lett előkészítve az alakításra.
A korábbi törzs a jelenleg sharivá alakított részen indult, ami el lett távolítva, majd különböző szerszámokkal ki lett vájva.

Erre azért volt szükség, mert a törzs levágása után az elhalt rész el kezdett korhadni, és ezért el kellett távolítani a felpuhult, korhadt részeket.
A marás után egy úgynevezett fa kikeményítő folyadékkal kezelte le a felületet, hogy ezáltal tartósabb legyen a fa szerkezete.

A fa drótozását már otthon elvégezte, mert úgy gondolja, hogy az alakítási bemutatókon való drótozás egyrészt sok időbe kerül, és esetlegesen unalmas is végignézni, másrészt otthon nyugodtan és prezízebben tudta ezt az előkészítő munkát elvégezni.

A képen is jól látszik, hogy a végleges forma elérése érdekében csak a jövőben szerepet játszó ágak lettek meghagyva, és minden felesleges egyébb ág el lett távolítva, hogy a fa az energiáját ezekre az ágakra tudja koncentrálni.
Természetesen a végleges formánál még egy-két ág el lesz távolítva, amit biztonság kedvéért hagyott meg, amennyiben valamelyik ág esetlegesen elhalna.

Az alakítás azzal kezdődött, hogy a fát bespriccelte vízzel, mert ő ezt a nedves módszert preferálja az alakításnál, így szerinte kevesebb stressznek van kitéve a fa, és jobban hajlíthatóak az ágak.
A fa két lehetséges előnézettel is rendelkezik, de természetesen van egy oldala, amely kifejezetten jó választás, mert erről az oldalról a shari nem túlzóan nagy része látszik elvonva a figyelmet a teljes fáról.

Az ágakon a rézdrótokat egy speziális fogó segítségével hajlította meg, mert ezzel a módszerrel sokkal kisebb íveket is lehet hajlítani, mint kézzel.

Az ültető közeg is saját gyártmányú: lávakő, kavics, és kaktuszföld kereréket használ, akadamat szándékosan nem tartalmaz.

A tápanyagutánpótlást csak szerves trágyával végzi Karl, és csak a tavaszi kihajtás utáni periódustól kezdve.

Az eredmény az alakítás után:

Hátsó oldal:

Első oldal, tervezett nézőpont:

Tál elképzelés: hosszasan beszéltem Karl Thier-rel a tállal kapcsolatos elképzeléséről, amiből kiderült, hogy már az elkézelés meg van. Mindenképp egy kuramába kerül, amely a fa törzsénél megemelkedik, majd a hosszant fekvő gyökerek irányában ellaposodva hosszan kinyúlik.
A hosszúsága attól is függ még, hogy sikerül-e egy a föld felszínén is futó gyökér hosszát csökkenteni.

Kíváncsian várom, hogy hogyan fog a megálmodott tálban kinézni, egy biztos, egy igen egyedi és jól azonosítható, jellegzetes bonsai lesz belőle, és semmiképp egy standard alakú fa.

Remélem, hogy jövőre sikerül egy frissített képet szerezni a fa alakulásáról esetleg már tálba ültetve.

Baumann Attila

Advertisement