2016. május 20-22. között rendezte meg a Magyar Bonsai Szövetség a XXXII. EBA & ESA bonsai kiállítást, melyről ez úton szeretnénk röviden beszámolni.

A kiállítást két helyszínen valósította meg a Magyar Bonsai Szövetség: A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott helyet a Bonsai és Suiseki kiállításnak, illetve a kerámia kiállításnak, míg a Hiemer Rendezvényközpontban a japán kulturális programok voltak ingyenesen látogathatók. A Főtéren felállított sátrakban bonsai neveléssel kapcsolatos eszközök, tálak, előnevelt fák, és japán kulturához köthető termékek várták az érdeklődőket.

A kiállítás 2016. május 20-án 15:00–tól volt látogatható, a hivatalos rendezvényt Dr. Cser-Palkovics András polgármester, mint Fővédnök nyitotta meg.

A kiállítás fő célközönségének egyik részét Székesfehérvár lakosai, a kőrnyéken élők, illetve a városba látogató turisták adták, a másik részét azon szakmai látogatók jelentették, akik Európai Bonsai Szövetség tagországaihoz tartoznak, és részben kiállítóként, részben látogatóként Székesfehérvárra érkeztek. A látogatók száma a 3 nap alatt körülbelül 2000-2500 alakult a két helyszínen, mely felülmúlta előzetes várakozásainkat, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából szervezett keretek között busszal érkeztek a látogatók!

 

Bonsai és suiseki kiállítás

A bonsai kiállításon az EBA 12 tagországa állított ki: Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Lengyelország. 18 külföldi és 12 magyar egyéni kiállító, összesen 99 kiállítási egységet prezentált, ezen belül a magyar kiállítás 33 kiállítási egységgel büszkélkedhetett.

A suiseki kiállításon az ESA 5 tagországa, Németország, Svájc, Szlovákia, Ausztria, Olaszország vett részt, 13 egyéni kiállítóval, 32 kiállítási egységgel.

Különlegességként a Kitsimono műhely önálló kiállítási résszel vett részt, ahol saját, magas művészi igényű bonsai kerámiáik, tekercsképeik és tenpai figuráik voltak megtekinthetőek.

Ez a rendezvény adott helyet mind a magyarországi, mind a nemzetközi Új Tehetségek Versenyének, ahol 4 óra alatt kellett a versenyzőknek kertészeti alapanyagból bonsai-t alakítani.

A magyar Új Tehetségek versenyén 4 jelentkező vett részt, a nemzetközi versenyen pedig 11 ország mérte össze tudását.

 

Díjak és elismerések:

Mint minden EBA kiállításon, itt is számos díj talált gazdára, elismerve az alkotók munkáját.

Európai Bonsai Szövetség által díjazott fák:

Legszebb magyar lombhullató fa díja:Rácz György – Pyrus pyraster

Legszebb lombhullató fa díja:Mario Pedrazetti – Acer buergerianum kövön

Legszebb örökzöld fa díja: Josef Valuch – Pinus sylvestris

Legszebb shohin kompozíció: Rene Lempel – Shohin Display

A Taiwan Bonsai Szövetség különdíja: Tirpák Bálint: Crataegus monogyna

 

Bonsai alakítási bemutatók

Két napon keresztül tartottak, nagy érdeklődés mellett az alakítási bemutatók, melyeket ismert nemzetközi és magyar demonstrátorok tartottak. Külföldi vendégeink voltak Koji Hiramatsu Japánból, Valentin Brose és Andrea Melloni Németországból, Will Baddeley Angliából, Nik Rozmann Szlovéniából, Bartosz Koblanski Lengyelországból, míg a magyar bonsaiosokat Rácz György, Papp Sándor és Schmidt Gergő képviselte. Számos szép alakítást láttunk, melynek során mi is a közönség is rengeteg tudással gyarapodott.

Kultúr programok

Színes programokat kínált a Hiemer rendezvényközpont, itt kerültek megrendezésre a japán harcművészeti bemutatók, tea ceremónia origami műhely, manga foglalkozások, amelyek ingyenesen voltak látogathatók.

A rendezvény nagy sikert aratott nemcsak a székesfehérvári lakosok körében, hanem nemzetközi szinten is. A francia Esprit Bonsai magazin és a német Bonsai Club Deutschland is cikkeket közölt a kiállításról, illetve hamarosan a Bonsai Clubs International is publikálni fogja a kiállításról képeket.

 

Advertisement